Как да се справим с натрапчивите мисли за диети, калории, кг

Превъзмогване на обсебващи мисли за диети, калории, килограми

Често, ние момичетата, имаме склонност към доминиращи мисли за това как изглеждаме, колко тежим, броим калории и следваме поредната ограничаваща диета. Макар и често срещано, това не е нормално поведение, нито е здравословно, както за телата ни, така и за психиката ни.

Хубаво е колкото може по-рано да осъзнаем, че както характерът и възгледите на човек се променят в течение на времето, така и тялото не остава същото. И промяната може да е както постепенна, така и рязка. Освен това, тя зависи от много повече фактори от просто броене на калории. Стрес, тъга, напрежение в училище или в работа, търсене на работа и т.н.  В живота ни има много повече неща, в които можем да се стремим да бъдем перфекционисти, а отдаваме толкова голяма тежест на перфекционизма спрямо тялото ни върху кантара.

Нека не забравяме, че обсебващите мисли за това как изглеждаме, са просто мисли. Мисли, които ние сме създали и допуснали в съзнанието си. Затова те не могат да имат контрол над нас, ние сме тези, които можем да променим начина, по който разглеждаме ситуацията. Това не означава да спрем да обръщаме внимание с какво и колко се храним, а да спрем да насочваме нездравословни мисли срещу себе си.

Как изглеждат нещата на практика:

  • Вместо да се фокусираме върху поредната стриктна диета, може да се храним със здравословни храни, които дават на тялото ни това, от което има нужда, за да ни служи без проблеми напред в живота.
  • Вместо да започваме фитнес упражненията с нагласата, че ги правим, защото искаме да постигнем "перфектното тяло" за определно време, може да разглеждаме движението като начин да приповдигнем настроението си и да се заредим с енергия.

Да се научим да обичаме тялото си е може би едно от най-важните неща, защото то ще е с нас през целия ни живот. Хората около нас ще се променят в различните етапи от живота ни, затова е добре да се заобиколим с хора, които ни приемат във формата, в която сме.

И не на последно място, ако не успяваме сами да превъзмогнем натрапчивите мисли за начина, по който изглеждаме, може да потърсим професионална помощ. В това няма нищо срамно, даже напротив, показваме грижа към здравето си.