Всичко, от което имаме нужда по време на болезнена менструация

Средства за облекчаване на болката по време на менструация

Макар че можем да разглеждаме месечния цикъл като едно малко ежемесечно чудо, което ни напомня за силата на женското тяло и ролята, с която ни е дарила природата - да имаме способност да даваме нов живот, то често тези няколко дни в месеца свързваме малко или повече с неразположение и болка.

За наша радост има средства, с които да направим този период от месеца не толкова неприятен. Ето някои от тях:

Топлина

Освен топлите компреси към корема и долната част на гърба, за облекчаване на болката допринася също и топлата вана, бутилка гореща вода, затоплящи торбички, лавандулова възглавничка.

Етерични масла по време на менструация

Може да се оставим в ръцете на ароматерапията и да си пуснем дифузера с подходящо етерично масло. Нямам опит в смесването на масла (според мен, първо трябва да потърсим мнението на квалифициран ароматерапевт), затова аз ползвам готови блендове масла. Във формулата от масла, която ползвам по време на менструация, са включени масло от лавандула, майорана, анасон и лайка. Нанасям 1-5 капки в областта на корема и долната част на кръста и масажирам с ръце. За по-голям ефект, понякога комбинирам със загряваща възглавничка.

Билки при болезнен цикъл

Ще се почувстваме по-добре, отпивайки чай от копър, магданоз, босилек или лайка. Чай от листа на малини също има облекчаващ ефект при по-болезнена и обилна менструация.

Комфорт

И не на последно място, включвам удобното бельо и избора на санитарни принадлежности според личния ни комфорт.

С тези простични, но ефективни неща можем да променим атмосферата около себе си до такава степен, че вече дните с менструация да не свързваме само с болка и неразположение, а и с приятно отпускащите ритуали, които правим за себе си.